Forum www.zoologia0910.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

pytania na egzamin
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.zoologia0910.fora.pl Strona Główna -> [PRZEDMIOTY]Semestr 4 / Hodowla drobiu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goska
Doświadczenie



Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:59, 20 06 2011    Temat postu:

To co mi się udało zdobyć.

Parametry tuczu gęsi
*Tucz brojlerowy- intensywny do 10tyg. Krótki w zależności od dojrzewania piór. Żywienie mieszankami pełnoporcjowymi. Jest mało rozpowszechniony
*Tucz owsem trwa 3-4 tygodnie. Należy go zacząć w 15. lub 22. tygodniu życia gęsi. Na 3. tygodnie przed rozpoczęciem tuczu owsem można gęsi podskubać. Tucz należy w miarę możliwości prowadzić w tych samych pomieszczeniach co odchów. Tucz owsem prowadzi się w trzech fazach. Faza wstępna trwa 4 dni. W tym czasie podaje się bez ograniczeń owies, marchew i mieszankę mineralną, a do wody Polfamix Z. Faza właściwa tuczu trwa od 5. do 17. dnia. W tym czasie podaje się ad libitum owies i mieszankę mineralną, a do wody Polfamix Z, ale tylko do 10. dnia tuczu. W fazie właściwej gęsi spożywają około 500 g owsa dziennie. W fazie końcowej trwającej od 18. do 21. dnia tuczu spożycie owsa przez gęsi maleje do około 300 g na sztukę dziennie. W czasie tuczu owsem przyrost masy ciała u gęsi wynosi około 20%, głównie w wyniku zwiększonego otłuszczenia. Poprawia się też wygląd tuszki oraz smak mięsa.

Mulardy
W kraju rozpowszechnia się więc coraz bardziej chów mulardów, nadających się znakomicie do produkcji sztuk rzeźnych typu brojler. Mięso takich mieszańców jest bardzo smaczne i w niewielkim stopniu otłuszczone. Mulardy to mieszańce po kaczorze piżmowym z kaczką Pekin.
Zalety obu ras:
Kaczka piżmowa:
- wysoka zdrowotność,
- mięso ciemnej barwy o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka,
- łatwe dostosowanie do trudnych warunków środowiskowych.
Kaczka typu Pekin:
- dobre cechy mięsne,
- duża wydajność nieśna,
- szybkie tempo wzrostu,
- szybkie opierzanie się,
- dobre umięśnienie,
- dobre wykorzystanie karmy.
Gospodarstwo zajęło się chowem kaczek rasy Mulard ze względu na ich liczne zalety, a szczególnie dobrą jakość mięsa.
Wydajność młodych kaczek rzeźnych odchowywanych na ubój wynosi 60-70 %, natomiast wydajność poubojowa wynosi ok. 77 %. Wyniki analizy rzeźnej wykazują, że w tuszce kaczki
Rozróżniamy następujące systemy chowu:
1) chów kaczek systemem ekstensywnym,
2) chów kaczek systemem półintensywnym,
3) chów kaczek systemem intensywnym.

Autoseksing,
zróżnicowanie barwy puchu piskląt uzależnione od płci (rasy płcioznaczne). Autoseksing pozwala na łatwe rozpoznawanie płci jednodniowych piskląt, co ma duże znaczenie w praktyce drobiarskiej (przeznaczenie kogutów do tuczu, a kur do produkcji jaj).
Cechy biologiczne drobiu, które powinien znać hodowca
bierzemy pod uwagę światło, temp. i żywienie. Światło stymuluje aktywność gonad(koguty należny stymulować dł niż kury światłem)Żywienie-kurom więcej wapnia niż kogutom(związane z funkcjami rozrodczymi u kogutów już przy 0,2 %Ca w paszy, Ca wypiera inne elementy jak Zn-potrzebny do rozwoju jąder. Białka mniej dla kury bez szkód dla ich wart. reprod. Konieczna jednak odpowiednia wart. aminokwasów egzogennych w paszy. Arginina potrzebna dla rozwoju gonad męskich Wit A również Temp. powinna być wyższa niż 8stop.C ale nie większa niż 30.

Wymień kury typu mięsnego i nieśnego
nieśne: New Hampshire (NH), Sussex (SX), Rhode Island Red (RIR)
mięsne: Dominent White Canish (DWC),

Wartość odżywcza jaja.
Kalorie 147kcal
Białko 12,6g
Tłuszcze 10g
Jednonienasycone 3,8g
Nasycone 3,1g
Wielonienasycone 1,4g
Cholesterol 0,42g
Węglowodany 7,7g

Gdybyś był hodowca drobiu to jakim gatunkiem byś się zajął i dlaczego?
Leghorn: obecnie najbardziej rozpowszechnione rasa kur w produkcji nieśnej. Leghorn to kura lekka - zużywająca ok. 20% mniej paszy niż kury innych ras. Nieśność Leghornów jest bardzo wysoka dochodząca w pierwszym roku do 250-300 jaj. o masie ok. 63 g i białej skorupie. Dodatkowo cechuje je małe spożycie paszy na jedno jajo. Leghorny są kurami przystosowanymi do chowu wielkotowarowego.

Podaj ogniwa hodowlane i tech. muszą wspoł. ze sobą w celu uzyskania jaj konsumpcyjnych. Przedstaw charakt. materiału genetycznego stad rodzicielskich oraz stad towarowych
Hodowla -->ferma-rodzice -->naklad wylegowy(piskleta jednodniowe, seksowanie)-->wychow kurek --> ferma kur niosek --> ocena jaj, klasyfikacja, przerob -->jaja spozywcze
nie wiem tylko dalszej czesci - rasy mieszance itp dane rodzicielskich i towarowych
a niesnosc miesnych 173-188

Podaj ogniwa hodowlane i tech. muszą wspoł. ze sobą w celu uzyskania mięsa indyczego. Przedstaw charakt. materiału genetycznego stad rodzicielskich oraz stad towarowych
tuszki brojlerów indyczych. ferma towarowa (tucz brojlerów)  zakład wylęgowy Ferma reprodukcyjna
Indyki ciężkiego typu ubija się zazwyczaj między 20 a 24 tygodniem życia, a tuczone intensywnie młode indyki od 12 do 16 tygodnia życia. O dojrzałości indyka do uboju decyduje stopień jego wytuczenia i dojrzałość upierzenia. Rasy : Bronz Standard, indyk wirgiński , dni odchowu: indyczki: 110-115 indory: 145-150 końcowa masa ciała: indory:18,5-19 kg indyczki 9-9,5kg wykorzystanie (kg) paszy na przyrost 1kg masy ciała 2,60-2,80.

Podaj ogniwa hodowlane i tech. muszą wspoł. ze sobą w celu uzyskania mięsa kurcząt brojlerów. Przedstaw charakt. materiału genetycznego stad rodzicielskich oraz stad towarowych
Hodowla --> Ferma reproduk, rodzice m i f ( okres nieśności ok. 40 tyg, DP 24-25tydz) --> zakład wylęgowy --> Ferma towarowa (dł tuczu 6-8tyg) --> zakład ubojowy --> tuszki brojlerów.

Dane odnosnie wczesnosci uzyt. , dl.uzytk i niesnosci Indykow.
typ lekki: wczesna dojrzałość rozpłodowa - 30 tyg; dojrz rzeźna - 12 tyg;
typ średniocięzki: DR - 31-33tyg; DRZ- 16 tyg
nieśność ???

Podaj zalozenia kodeksu drobiarskiego? oraz przygłady ruchu komf.
- wolne od głodu i pragnienia
- wolne od dyskomfortu
- wolne od bólu, urazów i chorób,
- wolne od strachu i stresu
- zdolne do wyrażania normalnego behawioru
Przykł ruchu komf: trzepotanie skrzydłami i ruch, kąpiel piaskowa, skrobanie podłoża, wyciąganie skrzydeł i nóg, czyszczenie piór, potrząsanie głową, drapanie głowy, wstrząsanie skrzydłami i ciałem;

Scharakt jajo kurze
Zbudowane z:
- zółtka zawieszonego w centralnej części jaja na chalazach, otoczone błoną witelinową (żółtkową)
- białka otaczającego żółtko zbudowanego z 4 warstw: chalazotwórczej, płynnej wew, gestęj (najwięcej białka, mało wody), płynnej zew
- skorupy zbud z CaCO3, pod nią błony skorupowej (obiałkowej - wew, podskorupowej - zew,)
Skład:
białka: woda 80%, białka; żółtko: tłuszcze 30%, wit. A,D,E,K, białka 16%, reszta woda
- na tępym końcu komora powietrzna
Waga: 60g

Podaj parametry tuczu kaczek pizmowych i powody rozwoju tej produkcji
kaczki pizmowe - tucz 8 tygodni; waga 2,3 - 2,4 kg, kaczory pizmowe - tucz 11 tygodni;.waga 4,4 - 4,5 kg, zuzycie paszy na 1 kg przyrostu 2,4 - 2,9,
Powody: Samice tego gatunku cechuje wybitna nieśność( 80-100jaj rocznie) przeważnie hodowane jako rasa mięsna (ich mięso jest bardzo chude i przez to smaczne) Często zwane są pekinkami lub kaczkami niemymi, ze względu na to, iż nie wydają charakterystycznych dla kaczek dźwięków tylko syczą po cichu. Rasa bardzo łatwa w utrzymaniu, dobrze się chowają nie są wymagające, co do jedzenia, kaczki same zakładają gniazda i znoszą od 10 do 20 jajek, mogą wyprowadzić nawet trzy lęgi (pod warunkiem, że zaraz po wylęgnięciu zostaną kaczce odebrane młode), są wspaniałymi matkami,

Geny sprzężone z płcią
- dw-gen karłowatości
- K - gen prędkości opierzania
- S - gen srebrzystości/ złocistości
- Jd - gen inhibitor melaniny
- B – prążkowanie

Kierunki użytkowania kaczek na świecie. Najważniejsze rasy. Podać dane: wczesność dojrzewania, nieśność stad rodzicielskich: nieśnych, mięsnych, piżmowych.
użytkowane na jaja, mięso i wątrobę, w Polsce na mięso i pierze.
Rasy nieśne: indyjski biegus,Campbell,White Campbell
Rasy mięsne: Rouen,Aylesbury
Rasy ogólnoużytkowe: Pekin,Szwedzka błękitna,Orpington,Cayuga
wiek dojrzałości 20tyg,pekiny 26tyg,produkcja jaj 275-285szt,pekiny 220szt

Czy istnieją w Polsce stada zarodowe drobiu. Podać gatunki.
kury nieśne: W fermach zarodowych utrzymywanych jest 15 rodów kur nieśnych ras: rhode island red, rhode island white, barred rock, new hampshire, leghorn, sussex.
Kaczki: typu Pekin,
gęsi: (Krajowa hodowla prowadzona jest w 6 fermach (kury nieśne − 3, kaczki typu Pekin − 1, gęsi − 2) utrzymujących rody zarodowe drobiu (kury nieśne − 15, kaczki − 4, gęsi − 3). Natomiast materiał hodowlany kur mięsnych i indyków pochodzi wyłącznie z hodowli zagranicznych).

Podaj rasy kur nalezace do krajowych zasobów rezerwy genetycznej. W jakim celu sie je tworzy?
- Zielononóżka kuropatwiana
- Żółtonóżka kuropatwiana
W celu utrzymania gatunku przy życiu gdyż zostało ich bardzo mało

Tucz indyków
W zależności od długści trwania tuczu:
-długotrwały: indyczki 16 tyg, indory-22tyg
-krótkotrwały: indyczki 9-12 tyg

Jajo kurze jako produkt spożywczy, możliwości modyfikacji wartości odżywczej jaja
Walory jaj kurzych jako produkt spożywczy, Możliwość modyfikacji wartosci odz: jest źródłem witamin rozp. w wodzie (B2B12), jak i w tłuszczach (ADEK).Zdolności technologiczne to: zdolność do żelowania, tworzenia piany, emulacja tłuszczy.

Podać dane odnośnie wczesności dojrzewania, nisności i dług.użytkowania niesnego kur niesnych i mięsnych
Nieśne użytkujemy 52 tyg, dojrzełość 20tyg, nieśność ???
Mięsne użytkujemy 40ty, dojrzałość 24-25tyg, nieśność ???

Czy są i jakie ujemne wpływy tuczu intensywnego brojlerów (dla ptaków, dla ludzi)?
negatywy wpływ szybkiego wzrostu dostrzegamy w powrzechnośći kulawizn. Wiele ptaków nabywa kulawizny z powodu wad szkieletu potęgowanych przez szybki wzrost ponieważ stają się one bardzo ciężkie. U niektórych rozwijają się choroby stawów. Podstawowe wzory zachowań takie jak chodzenie skrobanie dzibanie kąpiele pisakowe są zredukowane, ptaki takie większość czasu leżą i śpią. Po ponad 6-cio tygodniowym okresie wychowu podłoga jest coraz bardziej zabrudzona odchodami i amoniakiem. Odparzenia skoków i pęcherze są częstym tego skutkiem.

Wymien cechy u drobiu wysoko-, średnio- i niskoodzieliczalne

wysoko: h2>0,5; cechy mięsne (udział mięsa w tuszce, masa skł chem w tuszcze, m tłuszczu tułowiowego), ciężar ciała, masa jaja, spożycie paszy,
średnio: h2~0,3; nieśność, wczesność dojrzewania, wykorzystanie paszy
nisko: h2<0,1; zapłodnienie, wylęgowość, przeżywalność

Pochodzenie kaczek, gęsi i indyków domowych.
gęsi europejskie od gęsi gęgawy; inne gęsi od gęsi chińskiej
indyki od dzikożyjącego indyka amerykańskiego
kaczka domowa od dzikiej kaczki krzyżówki

Metody selekcji
P=Pf+Pw
-indywidualna - gdy przykladamy jednakowa wage do Pf iPw
-rodzinowa - wylacznie na podstawie sredniej wartosci rodziny, nie jest brane pod uwage odchylenie Pw. Selekcja w obrebie rodzin na podstawie Pw-wewnatrz rodzin pomijajac Pf
-Kombinowana - bierzemy pod uwage oba komponenety, przypisujac im rozne znaczenie w celu wykorzystania obu zrodel in


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ZielonyTrzepotMotyla
Doświadczenie



Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 126
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy/Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:33, 20 06 2011    Temat postu:

Dziękuję pięknie Smile na pewno się przyda... Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwia Głuch
Doświadczenie



Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chrzanów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:53, 20 06 2011    Temat postu:

Rasy kur użytkowych:
- Leghorn
-Rhode Island Red, Rodajlend
-New Hampshire, Niuhempszyr
-Barred Rock, Plymouth Rock Plymutrok
-Sussex , sesex
Minorka- pochodzą z Hiszpanii upierzenie czarne , czarne skoki , duże białe zausznice. Znoszą jaja o dużej masie . Użytkowane amatorsko. Mają duże, czerwone grzebienie i białe dzwonki. Niecność jest dosyć wysoka.
White Leghorn – upierzenie białe , duży czerwony grzebień oraz czerwone dzwonki . Transportowana z Włoch do USA tam została została przekształcona w dzisiejszy tryb użytkowy . Jajka kredowo białe . w Polsce od 1930 roku.
Kury typu ogólnoużytkowego:
Łączą cechy kur nieśnych i mięsnych . powstały poprzez krzyżowanie ras śródziemnomorskich lub miejscowych z azjatyckimi. Większa masa niż nieśnych.
Rhode Island Red- Kury te należą do najbardziej typowych przedstawicieli ras ogólnoużytkowych, szeroko w Polsce rozpowszechnionych i znanych dawniej pod nazwą Karmazyn. Pochodzą ze stanu Rhode Island w USA. Duże (2200-2700 g masy ciała), niepłochliwe ptaki, o czerwono-brązowym lub mahoniowym upierzeniu, znoszące rocznie około 210 – 230 jaj o brązowej skorupie i dużej masie przekraczającej 60 g. Do Polski zostały sprowadzone przed 1939 rokiem z Wielkiej Brytanii. Gen s
New Hampshire- wytworzone w USA dzięki pracy nad RIR pod kątem szybkich przyrostów nieco jaśniej umaszczone , upierzenie brudnożółte, rudawe, skoki żółte, jaja brązowawe. Gen s
Plymouth rock- są duże i masywne – dorosłe koguty ważą ok. 4,5 kg, kury są lżejsze i osiągają masę ok. 3 kg. Ciało kur tej rasy jest krępe Najbardziej klasycznym umaszczeniem kur są odmiany prążkowane, białe i płowożółte, skoki żółte, jaja ciemne brązowe. Gen B
Sussex- wytworzona w Anglii, upierzenie białe, czarny barwnik w piórach grzywy i ogona , gronostajowe, skoki ciemne, jaja brunatne lub kremowe. Gen S.
Zielononóżka – Upieżenie głowa i szyja u kury jest żółta , pióra na szyi czarne prążek, pierś barwy łososiowatej, Kogut pierś , podbrzusze i uda czarne z zielonym metalicznym połyskiem . ogon czarny z zielonym połyskiem Gen s
White rock- biało ubarwiona odmiana plimutroków selekcjonowana w kierunku mięsnym , pióra białe, skoki żółte , jaja kremowe .
Kury typu mięsnego- wyhodowane na kontynencie azjatyckim : Kochinchiny , Brahmaputry, Langshany nie maja znaczenia użytkowego.
Dominant White Cornish- powstał przez krzyżowanie kur typu mięsnego z bojowcami. Sprowadzone do Anglii z Indii Bengalskich kury bojowe Aseel Krzyżowano z innymi rasami bojowców , głownie malajskimi.
9 rodzajów zachowań zwierzęcia :
Pokarmowy, wydalniczy, płciowy, opiekuńczy, podporządkowania, napastliwości, naśladowania, poznania, samo zachowany.
Dw-karłowatość/ mutacja genów krzyżuje się normalnego koguta z kurą karłowatą
K-prędkosć opierzenia
S-srebrzystość /złocistośc
Id- inbred melaniny
B-prążkowanie
Dziedziczne cechy użytkowych:
Cechy poligeniczne wykonujące zmienność ciągła. Wartość cech ilościowych za pomocą parametrów : średnia arytmetyczna, cechy mięsne, ciężar ciała, jaja, spożycie pasz oraz reszta, , cechy jakości jaja, nieśność, wykorzystanie pasz, zapłodnienie, wylęgarność, przeżywalność,
Kury mięsne ;
Masa ciała 24tyg 2,5-2,9kg
Masa ciała 64tyg 3,1-3,8kg
Szczyt nieśności (tyg)30-32
%nieśności 82-86
Liczba jaj na 1 nioskę 173-183
Kury nieśne:
Masa ciała 20tyg-1,3-1,6kg
Masa ciała 72tyg1,8-2,4kg
Szczyt nieśności (tyg)25-32
%nieśności 86-95
Liczba jaj na 1 nioskę 250 – 290
Gęś- wartość energetyczna bardzo wysoka znaczenie ekonomiczne w Europie i Azji.
Utrzymuje się na:
-mięso, pióra i puch , tłuszcz, wątroba, jaja,
Rasy ciężkie (mięsne):
-Eondeńska, Tuluska,Chałmogórska
Rasy lekkie, średnio ciężkie:
Reńska, Pskrowska, Włoska, Słowacka biała, Czeska biała, Pomorska
Utrzymywanie gęsi:
Na wybiegach, pastwiskach , łąkach
Kaczki domowe pochodzą od kaczki krzyżówki .Utrzymuje się na świeże jaja konsumpcyjne.
Rasy nieśne:
Indyjskie biegusy, Khaki Campbell
Rasy mięsne:
Ronew, Aylesbury
Rasy ogólnoużytkowe :
Pekin, Szwedzka błekitna, Orpintong
Kaczki typu nieśnego:
20tyg. Dojrzałość
275szt.72tyg.zycia
Stado towarowe
285jaj do 72tyg 1,5kg przy nieśności
Stado rodzicielskie
26tyg przy dojrzałości
40tyg okres produkcji
3,1kg masa samicy w 26 tyg
220szt. Jaj od kaczki
172 pisklaki
Mulardy- mieszańce kaczora piżmowego z kaczką w typie Pekin, podobna masa ciała bez względu na płeć, duży udział mięsa chudego, 11-12kg dł tuczu
Kury nieśne objęte ochroną w Polsce to:
-zielononóżka kuropatwa 2 rokdy
-zółtonóżka kuropatwa 1 ród
-polbar1
-rhode Island red 4
Sussex1
-leghrom3
-rhode islond white3
-new hamplire1
-barred rock2
-barred plyna1
Gęsi: krajowe południowe:
-lubelskie
-podlaskie
-garbonose
-biłorajskie
-zatorskie
-kieleckie
Krajowe północne:
-kartuskie
-rypińskie
-szewolskie
-pomorskie
-kubańskie
-romańskie
-słowackie
-landes
Kaczki:
-pekin duński
-pekin krajowy
-pekin angielski
-mieszańce
-minlaczka
Rasy indyków:
-morflolk
-blorz standard
-blorz szeroko pierścień
-białe holenderskie
-białe szerokopierśne


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwia Głuch
Doświadczenie



Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chrzanów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:54, 20 06 2011    Temat postu:

mam nadzieje że wam się przyda i się połapiecie ja miałam tylko to i zdałam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.zoologia0910.fora.pl Strona Główna -> [PRZEDMIOTY]Semestr 4 / Hodowla drobiu Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin