Forum www.zoologia0910.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

pytania na egzamin

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.zoologia0910.fora.pl Strona Główna -> [PRZEDMIOTY]Semestr 4 / Hodowla bydła
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasia2
Zadomowienie



Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jawornik
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:21, 01 06 2011    Temat postu: pytania na egzamin

Very Happy Very Happy Very Happy
1.od kogo pochodzi bydło
odp TUK
2. najlepsza rasa mleczna i ile sztuk na świecie
Odp. H-F czarno biała 100mln
3. podaj skład mleka do podania było
Odp. sucha masa 12,3% tluszcz3,5% biatko 3,3% Laktoza 4,5%
4. siara to?
Odp wydzielina gruczołu mlekowego podawana cielakomw pierwszysch dniach zycia i była to odp c
5. najtrudniejszy moment w normowaniu żywienia
odp. rozdajanie
G czego krowie brakuje w dawce podczas szczytu laktacji
Odp. energi
7. normy unijne dla mleka?
Odp punkt zamrazania -0,512 °C, hczba bakterii <100tys/mit komorek somatycznych <400 tys/mi
8. co trzeba uwzględnic przy wyborze produkcji mleka?
odp rasa, skala produkcji, system utrzymania,bazaa paszowa, warunki klimatyczno glebowe
9. czym się charakteryzuje typ krowy mlecznej. (otwarte)
potencjał genetyczny do produkcj mleka i budowa wymienia w kontekście przydatności do doju
mechanicznegp
10. cos o cielaku było...co podajemy mu do żywienia aby rozbudować jego żwaczY..
Odp. pasze treściwą
11 z rasami mięsnymi jaka cecha rasy mięsnych jest jedną z najwazniejszych cech
Odp. cechy macierzyńskie -
12. Mierniki zdolności opasowej (OTWARTE)
Qdp tempo wzro5tu, zuzycie składnikow pokarmowych na przyrost 1kg masy ciała, wczesnosc
dojrzewania
13. najlepszy sposób odchowy cieląt i opasów.
Odp. pastwiskowy
14. jeszcze było o mięśnie.poczym sprawdzamy jakość mięsa...
Odp pW i barwa mięsa
15 chyba chodzilo o nadmiar białka i czegos jeszcze w paszy i co to powoduje2 napewno nadmiar
białka powoduje wzrost mocznika w mleku norma to 270-330mg/l
16. Definicja dobrostanu: stan w którym zwierzę może się zaadaptować (bez cierpienia) do
środowiska stworzonego przez człowieka

Pytania TESTOWE -A,13,C,D
1-kiedy zostało udomowione bydło? odp. 12 tys łat temu na obszarze obecnej pustyni Sahara
2-najliczniejsza rasa w Polsce? odp.HF czarno-biale
3-jakie umleśnienie jest charakterystyczne dla krów mlecznych? płaskie
4-siara to? wydzielina gruczołu mlekowego podawana cielakomw plerwszysch dniach zycia
5-rasa CHAROL4ISE jaki rodzai opasu sie stosuje?-intensywny i ze jest to rasa póżnodojrzewajaca
6-normy unijne dla mleka? punkt zamrazania, liczba bakterii i komórek somatycznych
7-najważniejszy czynnik środowiskowy wplywaacy na wydajnośc genetyczna? odp. zywienie
8-jaka jest najbardziej pożadany kształt krzywej laktacji? odp.plaskl
9 chyba chodzilo o nadmiar białka czegos jeszcze w paszy i co to powoduje? podobno wzrost losci mocznika w mleku
10-co trzeba uwzględnic przy wyborze produkcji mleka? odp. rasa, skala produkcji, system utrzymania,bazaa paszowa, warunki klimatyczno-glebowe
11-co trzeba podawac aby rozwinał sie zoladaek u cielat -cos takiego i chodziło o pasze tresciwe I słome
12-kwoty mleczne co to są:przydzielony przez ARk wyrażony w litrach indywidualny limit 1, Mleka o referencyjnej aw. Tł. Który może zostać wprowadzony przez niego do obrotu eynkowego. 13-nie pamietam pytania ale odp. to cechy produkcyjne i waga tej cechy to 50% coś takiego
16-otwarte- -
-masa ubojowa
-indeks selekcyjny dla buhaja
-cechy mleczności
-skład mleka procentowa zawartośc poszczególnych skladników
-parametry mleka np.punkt zamarzania
-czego brakuje w I fazie laktacji
-która faza laktacji jst najtrudniejsza pod względem żywienia -
-szczyt laktacji
1. kontynent na którym najwcześniej udomowiono bydlo(Sahara-afryka)
2; pochodzenie Bos Taurus( bydła domowego) 12tys lat temu, od tura
3: światowe pogłowie bydła
4. udział M w pogłowiu świtowym 100mln
5udział bydła polskiego w pogłowiu światowym „ogółem: 5696,2 tys. krowy: 2786,7
6. udział bydła polskiego w pogłowiu europy
7. ilość krów będących pod oceną
8. czemu służy ocena
9. wydajność krów ocenianych i poza oceną
10. skład siary
11. mleko w klasie extra (parametry)
12. charakterystyka simentala, jerseya, shorthorna, Hf
13. „6deks selekcyjny dla buhaja ho
14. krzyżowanie a kojarzenie
15 porownanie intensywności produkcji Hf i jerseya
16. zęby sieczne
17. omw,omc
18. wydajność rzeźna (wzór)
19. szacowanie mc ( Pressler, Truchanowski)
20. pomiary służące do oceny umięśnienia
21. rasy zachowawcze w Polsce
22. francuskie rasy mięsne:charolaise, Łimousine, blond daquitaine
23. indeksy pokrojowe
24. ocena budowy wymienia
2. ilość stacji unasienniania w Polsce
26. PFHB1 PM i inne organizacje
27, obora wolnostanowiskowa
28. specyfika żywienia bydła
29. najbardziej wartościowe wyręby w tuszy wolowej
30. wiek uzyskania dojrzałości somatycznej
31. co decyduje o zdolności opasowej
32, długość cyklu płciowego i dlugość rui.
33. dokładnie nie pamiętam ale były jeszcze pytania z ostatnich wykładów tj. z rodzajów selekcji,
krzyżowania itp.
I .masa ubojowa (chłopcy 1000—1200, łaski 700-750)
2. indeks selekcyjny dla buhaja (PF=0,5P1_prod+0,3PI_pokrt0, IPI plod+0, I Wł-I_j(SOM)
3. cechy mleczności
produkcja (kg) a w tym(02-0,25 odziedziczalne)
tłuszcz
Walko
Sm
Laktoza, popiół
Udział %towy (0,4-0,55 odziedziczalne)
tłuszczu
białka
Sm beztłuszczowej
Sm ogółem
Białko,tłuszcz (odziedziczalność 0,5)
4. skład mleka i procentowa zawartośc poszczególnych składników:
3,7% tłuszczu
3,3% białka
4,8% laktozy
5. parametry mleka np.punkt zamarzania
gęstość >=1,028 g/mi
pkt zamarzania <= -0,512°C
zaw. Białka >„28 g/litr
<100 tys bakterii/mi
<400 tys kom somatycznych/mł
pH6,5
6. czego brakuje w I fazie laktacji
W pierwszej fane laktacji następuje gwałtowny wzrost wydajnoci BałkWt jest krytycznym
śkładnikiem.
7. która faza laktacji jest najtrudniejsza pod względem żywienia
Pierwsza faza - ponieważ ciężko jcst zapobiec negatywnemu bilansowi energii zwłaszcza u krów wysokoprodukcyjnych.
8. szczyt laktacji
Następuje mniej więcej po uplywie miesiąca od porodu. Maksymalna produkcja mleka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasia2
Zadomowienie



Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jawornik
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:23, 01 06 2011    Temat postu:

aha przepraszam za literówki ale myślę że Wam nie przeszkadza, idzie się połapać o co chodzi Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agata Kaszyńska
Wtajemniczenie



Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:49, 01 06 2011    Temat postu:

dziekujemy :*

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Goska
Doświadczenie



Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:33, 01 06 2011    Temat postu:

Dzięki Kasiu Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ola Barć
Moderator
Moderator



Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków/Giebułtów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:20, 02 06 2011    Temat postu:

Wow! Dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justyna Ł
Zadomowienie



Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:52, 06 06 2011    Temat postu:

Maleńka jesteś WIELKA:*

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwia
Gość






PostWysłany: Śro 15:14, 08 06 2011    Temat postu:

Czy ktos wie jak wyglada poprawa kolokwium z bydla?
Powrót do góry
tala4
Wtajemniczenie



Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 314
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom

PostWysłany: Śro 16:02, 08 06 2011    Temat postu:

przy pierwszym kolosie pytał w miarę tego co było na teście i dało się trochę bajerowac Razz to tyle jeśli chodzi o dr A.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Asia Piwowarska
Doświadczenie



Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kornatka:)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:35, 15 06 2011    Temat postu:

Od Hz III roku:

Pytania z bydła
zawartość w mleku laktozy, białka tłuszczu, s.m
dopuszczalna ilość bakterii i komórek
mocznik w paszy zwiększa ilość w niej białka
wysokobiałkowa dieta powoduje większą ilość mocznika w mleku
co powoduje zbyt dużo białka w paszy - zbyt duża podaż
ile jest HF na świecie i że jest to najpopularniejsza rasa w Polsce
skąd wywodzi się bydło - z Afryki i od kogo wywodzi się bydło domowe - od tura
czego podaż jest szczególnie ważna dla krów mlecznych w szczycie laktacji - w sensie czy białko, minerały czy energia,
jaka krzywa laktacji jest najb. pożądana - płaska
jakie umięśnienie charakteryzuje bydło mleczne
utrzymanie jałówek
fazy produkcji mleka - rozdajania, utrzymania wydajności - która najkrótsza, która najdłuższa
zalety obory wolnostanowiskowej
rola siary w chowie cieląt
rasy mięsne włoskie francuskie i angielskie
rasa charolaise - do jakiego chowu się nadaje i jaki typ,
najkorzystniejszy system utrzymania bydła mięsnego
powtórz sobie te elementy tych indeksów selekcyjnych ( jeżeli to były indeksy selekcyjne bo nie pamiętam dokładnie ale coś takiego)
temp zamarzania mleka
było też pytanie o to która rasa jest objęta ochroną jako polska rasa - to zdaje się chodziło Polską czerwoną
najcenniejsze wyręby tuszy
zawartość mięśni tłuszczu i kości w tuszy bydła mięsnego
jego wartość rzeźna
kształt mięśni wg EUROP w sensie jakie powinny być mięśnie bydła mięsnego
Na niedobór czego najczęściej cierpią krowy w fazie największej wydajności - tam chyba o energię chodziło
najpewniejszy objaw rui - ja dałam że odruch tolerancji

A i jeszcze poczytaj o typach obór


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gabryśka Smoleń
Doświadczenie



Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jasło / Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:31, 20 06 2011    Temat postu:

kiedy to mają być wyniki?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ZielonyTrzepotMotyla
Doświadczenie



Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 126
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy/Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:19, 20 06 2011    Temat postu:

miały być niby dzisiaj i nie ma Neutral

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tala4
Wtajemniczenie



Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 314
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom

PostWysłany: Pon 21:45, 20 06 2011    Temat postu:

ja słyszałam że mają być w środę...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.zoologia0910.fora.pl Strona Główna -> [PRZEDMIOTY]Semestr 4 / Hodowla bydła Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin